Home » پروپوزال تحصیلی برای اپلای
پروپوزال تحصیلی برای اپلای
بهعنوان بخشی از فرآیند اپلای برای کارشناسی ارشد و دکتری، باید یک پروپوزال تحقیقاتی را تهیه کنید. در پروپوزال باید قصد خود را برای تحقیق پیرامون موضوعی خاص بیان کنید. بهبیاندیگر با ارائه پروپوزال به دانشگاه مقصد نشان میدهید که در دوره تحصیل خود روی چه پروژه تحقیقی تمرکز خواهید کرد.
پروپوزال درواقع خلاصه ای از یک طرح یا پروژه است که بهصورت کاملاً رسمی و کتبی ارائه میشود. هدف از نوشتن پروپوزال، منحصر به فرد و برجسته نشان دادن طرح یا ایدهای است که در ذهن دارید. پروپوزال برای متقاعدسازی گیرندگان در مورد اهمیت طرح یا ایده مورد نظر شما نوشته میشود و میتواند فرایند اپلای را تسهیل کند.
چه چیزی را باید در پروپوزال خود لحاظ کنید؟
صرفنظر از اینکه برای ارشد یا دکتری اپلای میکنید، نوشتن پروپوزال تحصیلی شما باید جالب و قابلتوجه باشد. پروپوزال شما معمولاً باید شامل اطلاعات زیر باشد:
- عنوان
- خلاصه
- زمینه تحقق
- سؤالات تحقیقاتی
- روش تحقیق
- اهمیت تحقیق
- کتاب شناسی و مرجع
عنوان
این فقط یک عنوان آزمایشی برای تحقیق موردنظر شماست. شما برای پروپوزال خود یک عنوان انتخاب میکنید تا نشان دهید در مورد چه موضوعی توضیح میدهید. اگر پروپوزال شما پذیرفته شود، این امکان وجود دارد که عنوان خود را در طول دوره تحقیقاتی تغییر دهید.
خلاصه
خلاصه پروپوزال باید شامل بیانیهای مختصر از تحقیق موردنظر شما باشد. بهتر است طول خلاصه بیش از 100 کلمه نباشد. این خلاصه ممکن است شرح مختصری از مشکلی که میخواهید حل کنید باشد یا سؤال اصلی که میخواهید به پاسخ آن بپردازید را مشخص کند.
زمینه تحقیق
شما باید پیشینه گسترده ای را که بر اساس آن تحقیق خود را انجام خواهید داد، توضیح دهید. باید یک نمای کلی از حوزه کلی مطالعه های که تحقیق شما در آن قرار میگیرد، شامل وضعیت فعلی، دانش و بحثهای اخیر در مورد این موضوع باشد. این بخش به شما امکان میدهد که آشنایی با رشته مربوطه و همچنین توانایی برقراری ارتباط واضح و مختصر را نشان دهید.
سؤالات تحقیقاتی یا Research Questions
پروپوزال باید اهداف اصلی و سؤالاتی که تحقیق شما را هدایت میکند، تعیین کند. قبل از نوشتن پروپوزال خود، باید زمانی را برای تأمل در مورد سؤالات کلیدی که به دنبال پاسخ به آنها هستید، اختصاص دهید.
روش تحقیق
شما باید روشهای تحقیقتان را مشخص کنید، شما باید به وضوح توضیح دهید که چگونه میخواهید تحقیق خود را انجام دهید. روش های شما ممکن است شامل بازدید از کتابخانهها یا آرشیوهای خاص، کار میدانی، مصاحبه و حتی آزمایش باشد.
اهمیت تحقیق
پروپوزال باید اصالت تحقیق موردنظر شما را نشان دهد؛ بنابراین باید توضیح دهید که چرا تحقیق شما مهم است. اگر شما نتوانید اهمیت تحقیق خود را اثبات کنید، نباید توقع داشته باشید دریافتکنندگان پروپوزال آن را درک کنند.
کتابشناسی و مرجع
پروپوزال باید شامل یک کتابشناسی کوتاه باشد که مرتبطترین آثار را برای موضوع شما مشخص کند.
اهمیت پروپوزال در اپلای تحصیلی
پروپوزال برای متقاعد سازی کمیته بررسی مدارک اپلای در مورد اهمیت طرح یا ایده مورد نظر شما نوشته میشود و میتواند فرایند اپلای را تسهیل کند. پروپوزال بخش مهمی از فرآیند اپلای شما است زیرا سؤالی را که میخواهید از طریق تحقیق خود به آن پاسخ دهید، خلاصه میکند و دانش شما را در زمینه مورد بحث و روش هایی را که میخواهید برای تکمیل تحقیق خود استفاده کنید را نشان میدهد. پروپوزال تحصیلی به طرز واضحی نشان میدهد شما درباره آنچه بیان میکنید دانش کافی دارید و میتوانید یک مشکل را حل کنید.
چگونه یک موضوع عالی برای پروپوزال خود انتخاب کنیم؟
انتخاب موضوع میتواند کاری دلهرهآور به نظر برسد، احتمالاً از خود پرسیده اید که از کجا و چگونه شروع کنم؟ اولین قدم چیست؟ راه های زیادی برای پیدا کردن یک موضوع مناسب وجود دارد. دقت کنید که هر اندازه موضوع شما بدیع باشد و پتانسیل عملی شدن را داشته باشد، ارزشمند تر خواهد بود. نکات زیر به شما در زمینه پیدا کردن بهترین موضوع کمک میکنند؛
- موضوعی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید!
- موضوع خود را بهطوری انتخاب کنید که قابل مدیریت باشد. اگر یک موضوع گنگ یا بسیار گسترده انتخاب کردید، طی کردن مراحل بعدی بسیار دشوار میشود. موضوع مهم و محدودی انتخاب کنید، اگر موضوع شما خیلی گسترده باشد، اطلاعات زیادی پیدا خواهید کرد و نمیتوانید بر ابعاد مشخصی از موضوع تمرکز کنید.
- مطالعه پیشزمینه میتواند به شما در انتخاب و محدود کردن دامنه موضوع کمک کند.
- دستورالعملهای مربوط به انتخاب موضوع را که در تکلیف خود بیانشده است مرور کنید.
- از استاد یا راهنمای خود راهنمایی بخواهید.
- در مورد ایدههای تحقیق با یک دوست صحبت کنید؛ او ممکن است بتواند با بحث در مورد موضوعاتی که در ابتدا به ذهن شما خطور نکرده است، به تمرکز موضوع شما کمک کند.
- به سؤالات کی، چه، چه زمانی، کجا و چرا فکر کنید. برای مثال: چرا موضوع را انتخاب کردید؟ در مورد آن به چه چیزی علاقهمند هستید؟ آیا نظری در مورد مسائل مربوط به آن دارید؟
نکــات مهـم در تهیه پروپوزال
- از هرگونه کپی در پروپوزال خود، خودداری کنید. کپی کردن حتی یک بخش کوچک میتواند ارزش کل محتوای شما را زیر سال ببرد و نتیجه عکس بدهد.
- حتماً نام دانشگاه و موضوع موردبحث را در شروع پروپوزال خود مدنظر قرار دهید.
- فراموش نکنید که انتخاب یک عنوان ساده و کاملاً واضح اهمیت بالایی دارد.
- پروپوزال خود را روی برگه A4 به چاپ برسانید و از بخشبندی اصولی آن غافل نشوید.
- برای انتخاب زبان نگارش پروپوزال خود به زبان دانشگاه مقصد توجه داشته باشید.
- حتماً از نظر نگارشی پروپوزال خود را چندین بار بررسی کنید و مطمئن شوید که خطای گرامری و نگارشی در آن وجود ندارد. به این منظور میتوانید از نرمافزارهای کمکی هم استفاده کنید.
موارد کاربردی نوشتن پروپوزال
پروپوزال در واقع خلاصه یک طرح یا پروژه است که به صورت کاملا رسمی و معمولا قبل از شروع اجرای طرح یا پروژه ارائه میشود.
هدف از نوشتن پروپوزال منحصربهفرد و برجسته نشان دادن طرح یا ایدهای است که در ذهن دارید.
در مقاطع فوق لیسانس (4 تا 7 صفحه) ، دکترا (25 تا 40 صفحه) و فوق دکترا نیاز به ارائه پروپزال است.
ارائه پروپزال برای بسیاری از پوزیشن های دکترا در کشورهای انگلیس و استرالیا برخی از پوزیشن های آمریکا و کانادا مورد نیاز است.(معمولا بین 1 تا 3 صفحه) اغلب در کشور های اروپایی مورد نیاز نیست.
پروپوزال برای متقاعدسازی کمیته بررسی مدارک اپلای در مورد اهمیت طرح یا ایده موردنظر شما نوشته می شود و می تواند فرایند اپلای را تسهیل کند.
یک پروپوزال تحصیلی استاندارد باید شامل موارد زیر باشد:
- عنوان
- چکیده
- معرفی و اهمیت موضوع
- زمینه تحقیقاتی و کارهای پیشین
- سؤالات تحقیقاتی
- راه حل پیشنهادی
- مراجع
عنوان
این فقط یک عنوان پیشنهادی اولیه برای تحقیق موردنظر شماست. شما برای پروپوزال خود یک عنوان انتخاب میکنید تا نشان دهید در مورد چه موضوعی توضیح میدهید. اگر پروپوزال شما پذیرفته شود، این امکان وجود دارد که عنوان خود را در طول دوره تحقیقاتی تا حدودی تغییر دهید.
چکیده
چکیده پروپوزال باید شامل بیانیه ای مختصر از تحقیق موردنظر شما باشد. بهتر است طول خلاصه بیش از 100 کلمه نباشد. این چکیده ممکن است شرح مختصری از مسئله ای که میخواهید حل کنید باشد یا سؤال اصلی که میخواهید به پاسخ آن بپردازید را مشخص کند.
معرفی و اهمیت موضوع
پروپوزال باید اصالت تحقیق مورد نظر شما را نشان دهد؛ بنابراین باید توضیح دهید که چرا تحقیق شما مهم است. اگر شما نتوانید اهمیت تحقیق خود را اثبات کنید، نباید توقع داشته باشید دریافتکنندگان پروپوزال آن را درک کنند.
زمینه تحقیقاتی و کارهای پیشین
شما باید پیشینه گسترده ای را که بر اساس آن تحقیق خود را انجام خواهید داد، توضیح دهید. باید یک نمای کلی از حوزه کلی مطالعه ای که تحقیق شما در آن قرار میگیرد، شامل وضعیت فعلی دانش و بحث های اخیر در مورد این موضوع باشد. معرفی پیشینه تحقیق به داوران کمک میکند تا به خوبی نوآوری ها و جایگاه تحقیق شما نسبت به کارهای گذشته را درک کنند.
سؤالات تحقیقاتی ( research Questions)
باید اهداف اصلی و سؤالاتی را که تحقیق شما را هدایت می کند، تعیین کند. قبل از نوشتن پروپوزال خود، باید زمانی را برای تأمل در مورد سؤالات کلیدی که به دنبال پاسخ به آنها هستید اختصاص دهید.
مراجع
پروپوزال باید شامل لیستی از مراجع استفاده شده به صورت کوتاه باشد که مرتبطترین آثار را برای موضوع شما مشخص کند.
ترجیحا از منابع جدید که اخیرا چاپ شده اند استفاده شود.
سؤالات متداول؟!
باید گفت که مورد دوم به معنی برنامهای برای معرفی تحقیقات گذشته و آینده شما خواهد بود، اما یک پروپوزال، بهطورکلی شامل مواردی مانند اهداف، پیشینه، چالشهای بالقوه است و برای اپلای ضروری است.
سوال یا سؤالاتی که در این تحقیق قرار است پاسخی برای آنها پیدا شود.
چرا این تحقیق ارزش مطالعه دارد؟
هدف یا اهمیت تحقیق شما چیست؟
آیا مطالعه پروپوزال اهمیت عملی دارد؟
شرایط خود را چگونه تعریف میکنید؟
خلاصه یک پروپوزال مهمترین بخش آن است زیرا باید دید کلی از اطلاعات موجود در پروپوزال را در اختیار خواننده قرار دهد.
پروپوزال دکتری باید شامل تعدادی بخش مختلف باشد. حداقل تعداد صفحه برای این پروپوزال ۲۵ صفحه و حداکثر 40 صفحه است.
باید 2000 تا 3500 کلمه (4 تا 7 صفحه) باشد.
رزرو وقت مشاوره پروپوزال تحصیلی