انگیزه نامه | SOP
پس از ماه ها تحقیق درباره رشته و دانشگاه مورد علاقه تان و اطلاع از شرایط و ضوابط پذیرش، اکنون زمان آن رسیده است که مدارک خود را به دانشگاه ارسال کنید و بدون شک از مهم ترین مدارک برای اپلای، انگیزه نامه است. دانشگاه های خارج از کشور از شما می خواهند درخواست خود را با انگیزه نامه ارسال کنید که مسیر تحصیلی و اهداف شما را بیان می کند. انگیزه نامه به آنها در انتخاب دانشجوی مناسب برای رشته های تحصیلی ارائه شده کمک می کند و اگر به خوبی نوشته شده باشد، دانشگاه را متقاعد می کند که شما را پذیرش نماید. در ادامه این مقاله از سایت فرا اپلای میخواهیم بررسی کنیم که چگونه یک انگیزه نامه موفق بنویسیم و چه نکاتی برای نوشتن آن باید رعایت شوند.
انگیزه نامه چیست؟
SOP کوتاه شده عبارت Statement of Purpose است که به معنای انگیزه نامه یا بیانیه اهداف می باشد. انگیزه نامه در واقع نامه ای است که شما برای دانشگاه مد نظرتان ارسال می کنید و از انگیزه های خود برای تقاضای پذیرش در دانشگاه مورد نظر می نویسید. این نامه، به دانشگاه کمک می کند که بهترین دانشجویان را گزینش کنند و ارسال آن برای همه دانشجویان بین المللی اجباری است.
بسیاری از دانشجویان گمان می کنند که انگیزه نامه فقط یک نامه معرفی است و می توان به سادگی آن را تهیه کرد در حالی که اینطور نیست زیرا باید حاوی اطلاعاتی باشد که دانشگاه برای قبول کردن شما نیاز دارد. انگیزه نامه باید اورجینال باشد و از انگیزه نامه سایر دانشجویان کپی نشده باشد، در انگیزه نامه باید در مورد سوابق تحصیلی، تحقیقات و اهداف آینده خود صحبت کنید و اگر کمیته بررسی دانشگاه متوجه شود که آن را از جایی کپی کرده اید، احتمال رد درخواست شما وجود دارد.
متن یک انگیزه نامه خوب صرفا تکرار موفقیت هایی که در رزومه اپلای نیز به آنها اشاره شده است، نیست و دقیقا اشتباهی که برخی از دانشجویان در نگارش انگیزه نامه انجام می دهند و رتبه کنکور، معدل و نمرات بالا، تجربه های کاری موفق خود و … را در انگیزه نامه بسیار تکرار می کنند. یک انگیزه نامه اگر به خوبی نوشته شده باشد، شاید بتواند ضعف در رزومه و سوابق تحصیلی و پژوهشی را جبران کند و می توانید با برجسته تر کردن اهدف و انگیزه های خود در SOP، به دانشگاه نشان دهید که دانشجوی مناسبی برای پذیرش در دانشگاه هستید.
در انگیزه نامه باید شروع جذابی داشته باشید و داستان هایی مربوط به زندگی خود را در متن بیاورید. مثلا بنویسید چگونه ورود به کار شما را به فردی پر تلاش و با پشتکار تبدیل کرده است و یا اینکه چگونه تحصیل در دانشگاه، ارتباطات و مهارت های فردی شما را بهبود بخشیده است. این نکته را یادتان باشد که شروع قوی و پایان تاثیر گذار، لازمه یک انگیزه نامه موفق است و نگارش شما باید به گونه ای باشد که مسئولین دانشگاه را ترغیب به خواندن ادامه متن انگیزه نامه شما کند.
یه سوال مهم؟!
به چه سوالاتی باید در انگیزه نامه پاسخ دهیم؟
- چه کسی هستید؟ انگیزه نامه درباره شما، اهداف و انگیزه های شماست و باید معرفی مختصری از خود در ابتدای SOP داشته باشید. اطلاعات غیر ضروری مثل آدرس، سن، تاریخ تولد و … نیازی نیست که در معرفی خود قید شوند مگر آنکه نفعی برای شما داشته باشند.
- انگیزه نامه باید انگیزه و علاقه شما را به رشته ای که قصد ادامه تحصیل در آن را دارید، منعکس کند. بیان کنید که چرا می خواهید در این رشته مطالعات بیشتری دنبال کنید و چگونه علاقه شما به این رشته شروع شد و یا چه کسی الهام بخش آن بود.
- تجربیات شما چیست؟ این تجربیات نشان می دهند که تصمیم شما برای ادامه تحصیل یک تصمیم فوری نیست و در این مسیر پیشرفت داشته اید، یعنی این یک تصمیم آگاهانه و از پیش برنامه ریزی شده است. تجربیات تحصیلی، شغلی و حرفه ای خود را که مرتبط با رشته انتخابی تان است، بیان کنید. تحقیقات، مقالات، پروژه ها، انتشارات، دوره های کارآموزی و … را نیز ذکر کنید. اگر در حال حاضر نیز مشغول به فعالیت هایی مرتبط با رشته هستید، حتما درباره آنها نیز توضیح دهید.
- دلیل انتخاب این دانشگاه توسط شما چیست؟ دانشگاه می خواهد بداند که چرا برای ادامه تحصیل آنجا را انتخاب کرده اید و چه تحقیقاتی در مورد رشته تحصیلی شما در آن دانشگاه انجام می شود. کمیته انتخاب دانشجو که متشکل از اعضای هئیت علمی دانشگاه هستند، تحقیقی را که شما به دانشگاه ارائه کرده اید را بررسی می کنند و باید این تحقیق مرتبط با رشته تحصیلی ارائه شده آنها باشد.
- برای آینده چه اهدافی دارید و در واقع اهداف بلند مدت شما چیست ؟ پس از اینکه توضیح دادید در حال حاضر فعالیت های شما چیست و در سال های قبل چه فعالیت هایی داشته اید، باید درباره اهداف بلند مدتتان نیز توضیح دهید. راجع به آنچه قصد دارید در حرفه خود انجام دهید، بنویسید و اهداف شما باید واقع بینانه باشند و باید دانشگاه را به این درک برسانید که چگونه مدرک تحصیلات تکمیلی یا دکتری، شما را در رسیدن به اهدافتان کمک می کند. این توضیحات به دانشگاه نشان می دهد که فقط بر اساس انگیزه ها عمل نمی کنید و برنامه ای دارید.
به جزء این موارد، حتما در متن انگيزه نامه اگر توانایی های خاصی دارید که برای برنامه های علمی دانشگاه کاربرد دارد، اشاره کنید. همچین به جزء توضیح درباره تحصیلات و کار خود، از علاقه مندی ها و تفریحات خود نیز بگویید.
نکات مهم برای انگیزه نامه
انگیزه نامه یکی از مدارک مهم شما در کنار رزومه برای اپلای هست که در آن شما از انگیزه ها و دلایل خود برای اپلای در آن پوزیشن یا پروگرم توضیح می دهید.
همیشه به یاد داشته باشید که برای چند پوزیشن یا پروگرم، انگیزه نامه به صورت یکسان و کپی نفرستید. انگیزه نامه باید شخصی سازی شده برای آن پوزیشن یا پروگرم باشد.
برای دانشجویانی که برای مقطع ارشد اپلای می کنند، انگیزه نامه تنها جایی است که شما به صورت مستقیم با کمیته بررسی مدارک صحبت می کنید.
برای دانشجویان دکتری هم، انگیزه نامه خوب باعث می شود که شما Short list شوید و این فرصت را پیدا کنید که در جلسه مصاحبه حضور پیدا کنید.
- در مورد بک گراند تحصیلی خود در انگیزه نامه بنویسید ولی دقت کنید کپی رزومه شما نباشد، در اینجا بیشتر تمرکز بر این است که چطور تحصیلات، دانش، دوره های گذرانده شده و مقالات را به آن پوزیشن و دانشگاه ربط بدهید.
- نکته بعدی در نوشتن انگیزه نامه طول انگیزه نامه است؛ معمولا سایت دانشگاه در مورد محدودیت تعداد کلمات و تعداد صفحات انگیزه نامه توضیح داده است ولی اگر در آنجا چیزی نوشته نشده بود توصیه میکنیم انگیزه نامه شما بین یک صفحه و نیم تا 3 صفحه باشد چون اگر خیلی کوتاه تر باشد فرصت لازم برای گفتن از بک گراند، علایق و اینکه چرا علایق و بک گراندتون با اون پوزیشن یا پروگرم مرتبط هست رو نخواهید داشت و اگر خیلی بیشتر باشه از حوصله کمیته بررسی برای خواندن انگیزه نامه شما خارج می شود و اصلا انگیزه نامه شما خوانده نمی شود.
- نکته بعدی در مورد انگیزه نامه این است که حتما یک سیر طبیعی و مرتبط در متن انگیزه نامه خود داشته باشید و از این شاخه به آن شاخه نپرید. چون اگر مطالب انگیزه نامه شما غیر مرتبط به هم باشد، کمیته بررسی علاقه ای به خواندن ادامه انگیزه نامه شما نخواهد داشت.
- نکته بعدی اینکه سعی کنید نکات منفی در انگیزه نامه خود بیان نکنید و از دید مثبت به موضوعات نگاه کنید.
برای مثال اگر رشته کارشناسی شما یک رشته بوده و رشته ارشد خود را تغییر دادید، ننویسید ” به این رشته علاقه نداشتم” به جای این جمله بنویسید ” علاقه به ادامه تحصیل در این رشته پیدا کردم “. اینطوری با مثبت گفتن رضایت آنها را هم جلب می کنید. - در مورد گپ تحصیلی و دلایل شرایط خاصی مثل خوب نبودن نمراتتون در دوره ای از تحصیلتون در آنجا میتوانید ذکر کنید، البته دقت کنید که حتما به صورت بهانه نباشد و دلایل قانع کننده ای برای این موضوع اشاره کنید.
جزئیات بیشتر نگارش انگیزه نامه به وصرت کامل در دوره صفر تا صد اپلای توضیح داده شده است که می توانید از اینجا در این دوره شرکت کنید و ویدیو دوره را دانلود کنید.
یه سوال مهم دیگه؟!
دانشگاه در انگیزه نامه شما به دنبال چیست؟
- اینها مواردی هستند که در انگيزه نامه باید پر رنگ تر شوند و دانشگاه توجه ویژه ای به آنها دارد
- دانشجوی باهوش و مشتاقی هستید که حجم کارهای آموزشی را تحمل می کنید.
- برای تحمل سختی های تحصیل در رشته و دانشگاه آماده هستید.
- در برقراری ارتباط موثر با دانشجویان و اساتید توانمند هستید.
- برای فارغ التحصیلی و دریافت مدرک در مدت زمان تعیین شده، توانمندید.
- از نظر دانشگاه به عنوان یکی از دانش آموختگان موفق خواهید شد
- و …
مشاوران ماهر ما در مرکز مشاوره فرا اپلای می توانند شما را برای نوشتن یک انگیزه نامه عالی راهنمایی کنند تا به شما کمک کنند برای پذیرش در رشته و دانشگاه مورد علاقه تان، مسیر هموارتری داشته باشید. برای توضیحات بیشتر می توانید همین امروز با مشاوران ما ارتباط برقرار نموده و یا فرم زیر را پرکنید!
(توجه: ترجیحا پیش نویس انگیزه نامه به زبان انگلیسی باشد)
***همچنین در صورتی که قصد دارید خودتان انگیزه نامه تان را آماده کنید، پیشنهاد میکنیم دوره “صفر تا صد اپلای” فرا اپلای را تهیه کنید. ما در این دوره هر آنچه که در مورد انگیزه نامه لازم دارید را برای شما عزیزان آماده نموده ایم***
(هزینه این سرویس 990,000 تومان میباشد)
سلام عالی بود ممنونم
خوشحالیم که براتون مفید بود
حداکثر حداکثر و حداقل تعداد صفحات انگیزه نامه چقدر باید باشد؟
بین یک تا دو صفحه . ممنون از نظرتون