آزمون جیمت (GMAT) چیست؟ | همه چیز در مورد GMAT
لوگو فرااپلای

آزمون جیمت | GMAT

اگر در چندسال گذشته در جستجوی فراهم آوردن مدارک لازم برای ویزای تحصیلی یا صرفا به دنبال جمع آوری اطلاعات برای اپلای در هریک از رشته های مدیریت بوده اید، حتما نام آزمون جی مت را شنیده اید.

در معنای کلی، این آزمون، آزمونی بین المللی است که ارائه مدرک آن جهت ورود به یکی از رشته های مدیریت، ام بی ای، اقتصاد، تجارت و بازرگانی در یکی از هزاران دانشگاه با این حوزه ها در قاره های آمریکای شمالی و اروپا الزامی است.

انجمن Graduate Management Admission Council  یا GMAC در سال 1953، با همکاری چند مدرسه کسب و کار تصمیم به طراحی یک آزمون استاندارد و معین، برای پذیش متقاضیان از کشورهای مختلف ، گرفت. در سال اول ، این آزمون حدودا 2 هزار بار برگزار شد. اما اکنون حدودا 230 هزار بار در سال برگزار می شود و این موضوع در حقیقت نشان دهنده روند رو به رشد و علاقمندی افراد برای ادامه تحصیل در رشته‌های مدیریت می باشد. هم اکنون حدودا 2 هزار دانشکده در سرتاسر جهان برگزار کننده‌ این آزمون هستند.

این آزمون امروزه به عنوان یکی از معتبرترین و قابل اتکا ترین ابزار های سنجش مهارت های فردی و ذهنی متقاضیان شرکت در دوره هایی مثل ام بی ای شناخته میشود و بسیاری از موسسات آموزشی معتبر برگزارکننده این دوره ها، نمره این آزمون را به عنوان ارزیابی دانشجویان متقاضی در نظر میگیرند واین آزمون، بلیط ورود متقاضیان به سطوح بالاتر مدیریت است. یک آزمون تستی سه ساعت و نیمه که قرار است مهارت های زبانی، تحلیلی و محاسباتی فرد را ارزیابی کند و پتانسیل موفقیت او را در وادی مدیریت اندازه بگیرد. سوالات جی مت به گونه ای طراحی شده اند که دقیقا روی مهارت های کلیدی مدیریتی و توانایی های مورد نظر بیزینس اسکول ها تمرکز کنند. مهارت هایی همچون توانایی نگارش تحلیلی، قدرت تحلیل یکپارچه و جمع بندی از منابع مختلف، مهارت تحلیل اعداد و ارقام و محاسبات ریاضی و مهارت تحلیل زبانی.

نحوه برگذاری آزمون جی مت

این آزمون، پشت سیستم برگذار میشود یعنی در گروه آزمون های به اصطلاح سی ای تی قرار میگیرد. بخش هایی که در بالا به آن اشاره شد، بخش های چهارگانه آزمون جی مت هستند و شرکت کننده میتواند به اختیار خودش و به هر ترتیبی که مایل است به سوال ها پاسخ دهد و یا با قسمتی که در آن قوی تر است شروع کند.

هدف بخش نگارش تحلیلی، ارزیابی قدرت تفکر انتقادی و مهارت ارتباطی فرد در قالب کلمات است. اینکه دانشجو تا چه حد میتواند با نوشتن متن تحلیلی مربوطه، برداشت خود را توضیح دهد در این بخش سنجیده میشود.

در بخش تحلیل یکپارچه، قدرت فرد در تفسیر و نتیجه گیری از روی نمودارها، چارت ها، داده های بصری و جمع بندی منابع مختلف سنجیده میشود. بخش ارزیابی عددی نیز روی سنجش مهارت های ریاضیاتی و محاسباتی فرد تمرکز میکند و قسمت سنجش تحلیل کلامی، توانایی و پتانسیل دانشجو را در انجام یک گفتگوی تحلیلی محک میزند.

بخش ارزیابی نوشتاری

در بخش ارزیابی نوشتاری یا اس ای، نیم ساعت زمان دارید تا مهارتتان را در نوشتن متنی تحلیلی به نمایش بگذارید و از 0 تا 6 امتیاز کسب کنید (توجه کنید که در این سیستم بارم بندی نیم نمره ای نظر گرفته شده است).

 این بخش تشریحی بوده و در نمره نهایی آزمون جی مت، که در رنج 200 تا 800 اعلام میشود لحاظ نشده و بررسی و نمره دهی آن توسط یک شخص کارشناس و یک الگوریتم کامپیوتری انجام میگیرد. میانگین نمره کارشناس و نمره الگوریتم امتیاز فرد در بخش ارزیابی نوشتاری را تعیین میکند. اینکه دانشجو چطور قسمت های مختلف متن را دسته بندی کرده و محک میزند و چطور منطق و نظراتش را در قالب جملاتی واضح بیان میکند و از نکته ای به نکته دیگر حرکت میکند و به یک جمع بندی مناسب و منطقی میرسد، مواردی هستند که در ارزیابی مهم بوده و نمره فرد را تعیین میکنند.

بخش تحلیلی یکپارچه

بخش تحلیلی یکپارچه نیز از دوازده سوال چندبخشی تشکیل شده و 30 دقیقه زمان به آن اختصاص داده شده است. امتیاز آن از 1 تا 8 محاسبه و به صورت یک نمره ای بارم بندی شده است. در این بخش سوالات استدلالی و تحلیلی همراه با سوالاتی از انواع چارت ها و نمودار های مربوطه طرح میشوند که مهارت شرکت کننده را در استخراج اطلاعات از انواع و اقسام فرمت های طرح شده و مدرن ارزیابی میکنند.

بخش ارزیابی عددی

در این قسمت مجموعا 31 سوال مطرح میشود که برای پاسخ دهی به آنها 62 دقیقه زمان در نظر گرفته شده و از 0 تا 60 امتیازدهی میشود. 14 یا 15 سوال مربوط به سنجش مهارت شما در تحلیل داده های عددی و جبری حساب و هندسه بوده و 16 تا 19 سوال دیگر مخصوص ارزیابی مهارت دانشجو در حل مسئله هستند. بخش اول سوالات، از دو گزاره اطلاعاتی و یک سوال تشکیل شده و فرد شرکت کننده باید گزاره ها را ارزیابی کند و تشخیص دهد که اطلاعات داده شده برای پاسخ به سوال مذکور کافی هستند یا خیر و اگر نیستند، چه داده های دیگری نیاز است. در بخش حل مسئله، با یک سری سوالات پنج گزینه ای رو به رو میشود که سطح آنها در حد ریاضی، جبر و هندسه دبیرستان بوده و هدف از آنها، ارزیابی مهارت فرد در تفکر و تحلیل به زبان ریاضیات است.

Verbal reasoning

در این قسمت، تسلط فرد به زبان انگلیسی در قالب 36 سوال و در مهلت 65 دقیقه مورد سنجش قرار میگیرد. اینکه  دانشجو تا چه میزان از گفتگوهای تحلیلی سر در میآورد و قدرت درک مطلب او از روی متون انگلیسی تا چه حد است نیز از مفاد این بخش از آزمون خواهد بود. این قسمت از سه بخش درک مطلب، تحلیل و تفکر انتقادی و تشخیص و ویرایش اشتباهات نوشتاری تشکیل شده است

درک مطلب

این بخش شامل 12 سوال بوده و مهارت های فرد را در جمع بندی درست از متون ارائه شده و استخراج اطلاعات مورد نیاز محک میزند. همچنین توانایی دانشجو در تشخیص لحن یا موضع نویسنده نیز در قالب متن هایی درباره کسب و کار، علوم اجتماعی و علوم طبیعی در این بخش بررسی میشود

تحلیل و تفکر انتقادی

ده سوال بعدی بر روی قدرت تحلیل و تفکر انتقادی فرد تمرکز داشته و توانایی فرد را در ایجاد یک نقشه عملی یا اکشن پلن ارزیابی در مواجهه با چند داده و گزاره تحلیلی استدلالی بررسی میکند. موفقیت دانشجو دراین بخش، به توانایی او در تشخیص ساختار این استدلال ها و ایجاد پیوندی منطقی و محکم بین داده ها و نتیجه گیری وابسته است.

تشخیص و ویرایش اشتباهات نوشتاری

این بخش 14 سوال را به خود اختصاص میدهد. چند جمله طویل به دانشجو داده میشود و زیر تمام یا بخشی از آنها خط کشی شده است، دانشجو باید در بین گزینه های موجود بهترین جایگزین ممکن را برای آن قسمت پیدا کند تا بر جمله مورد نظر هیچ ایراد نوشتاری وارد نباشد.

این آزمون، پشت سیستم برگذار میشود یعنی در گروه آزمون های به اصطلاح سی ای تی قرار میگیرد. بخش هایی که در بالا به آن اشاره شد، بخش های چهارگانه آزمون جی مت هستند و شرکت کننده میتواند به اختیار خودش و به هر ترتیبی که مایل است به سوال ها پاسخ دهد و یا با قسمتی که در آن قوی تر است شروع کند.

سیستم نمره دهی در جی مت

در حین امتحان دادن، سیستم به صورت همزمان در حال ارزیابی عملکرد شما و ایجاد تغییراتی در روند سوالات است. قبل از شروع امتحان، پیش فرض کامپیوتر این است که شما یک فرد متوسط هستید و سوالی هم که برای شما طرح میکند درجه سختی متوسطی دارد. وقتی به سوالات ارائه شده پاسخ درست میدهید، کامپیوتر به تدریج درجه سختی سوالات را بالا می برد و شمارا به عنوان شرکت کننده قوی درنظر میگیرد. اما با هرپاسخ اشتباه، تخمین کامپیوتر از توانایی های شما پایین می آید و سوالات بعدی آسان تر میشوند. به این ترتیب تعداد پاسخ های درست وغلط تنها پارامتر موجود برای سنجیدن نمره شما نیستند، بلکه میزان سختی و آسانی سوالاتی که پاسخ داده اید نیز نقش مهمی دارند.

از آنجایی که امکان رد و اسکیپ کردن سوالی وجود ندارد، فرد باید زمانش را به درستی مدیریت کند و وقت زیادی را صرف سوالات سخت نکرده وتمامی وقتش را از دست ندهد. نیمه تمام گذاشتن سوالات آزمون، نتیجه خوبی بر ارزیابی نهایی شما نخواهد داشت.

پس از مطالعه این مطلب، در صورتی که قصد مهاجرت تحصیلی دارید، می توانید سوالات خود را در خصوص نحوه اپلای، نحوه ارسال مدارک، نحوه دریافت ویزای تحصیلی و … از مشاوران مجرب ما در فرا اپلای بپرسید.

ماکسیمم نمره در جی مت

تشخیص نمره مطلوب در این آزمون، به دانشگاه و دوره ای که در آن قصد تحصیل دارید بستگی دارد. برای دو بخش مهارت های ریاضیاتی و زبانی، نمره شما از 0 تا 60 محاسبه شده و میانگین مناسب برای آنها به ترتیب امتیازات 39 و 27 است. اما نمره ای که بیشتر مدنظر بیزنس اسکول ها است همان نمره کلی 200 تا 800 است و عددی در حوالی 552 را میتوان به عنوان نمره میانگین درنظر گرفت.

آزمون gmat

براساس آمار ارائه شده، 10 درصد از شرکت کنندگان برتر امتیازی بالای 710 داشته اند.

25 درصد شرکت کنندگان برتر امتیازشان بیش از 650 بوده است و 50 درصد شرکت کنندگان نیز امتیازی بیش از 580 به دست آورده اند.

امتیاز باقی شرکت کنندگان در حوالی 570 بوده است.

به طور کلی اگر قصد تحصیل در یکی از دوره های سطح بالا و معتبر ام بی ای را دارید، بهتر است که نمره آزمونتان بالای 710 باشد. اما بهرحال این برای موارد بخصوصی مصداق داشته و هر دانشگاه و موسسه ای سیاست خاص خود را در این باره دارد.

متاسفانه هیچ یک از مراکز برگزاری آزمون جی مت در ایران وجود ندارند و متقاضیان باید در یکی از کشورهای همسایه مثل امارات، بحرین، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان یا گرجستان در این آزمون شرکت کنند و طبیعتا مراحل دریافت ویزا و هزینه های آن کاملا به عهده فرد متقاضی خواهد بود.